Stránky

sobota 5. května 2012

Táto, jdi z kurtu ... I

Takřka každý, kdo hrál v mládí tenis, ty scény zná. Stojíte na kurtu a musíte se vypořádat nejen se svým soupeřem, ale i s vašimi rodiči. Především otcové často přehánějí psychický a fyzický nátlak na své ratolesti a sní o takové kariéře svých potomků, na jakou oni nikdy nedosáhli. Máte-li na rodiče štěstí, můžete mít jen soucit s těmi soupeři, u kterých radost z tenisu byla odsunuta daleko do pozadí.
Odměna formou různých dárků v případě úspěchu či naopak pohrůžka násilí v opačném případě mají dítě motivovat k vyššímu nasazení. U některých dětí to může i po delší dobu fungovat, jiné se proti tomu začnou po nějaké době vzpírat a dojde k přetrhání jejich vazeb s rodiči či ukončení tenisové kariéry. "Jestliže je rodič ambicióznější nežli jeho dítě, znamená to smrt tenisty," řekl dvojnásobný winbledonský vítěz Stan Smith. Poněkud jinak se k tomu vyjadřuje John McEnroe, který měl rovněž značně ambiciózního otce. "Podívejte se na velké hráče. Měli by snad úspěch, pokud by k němu nebyli popoháněni? Stal by se Agassi tím velkým Agassim, kdyby ho otec netlačil? Stala by se Monika Seleś tak skvělou hráčkou, kdyby se její otec nevzdal zaměstnání? Těžko říci. O sobě mohu potvrdit, že bych se nikdy nestal dobrým hráčem, kdybych k tomu nebyl nucen."
Kanadská tenistka Sonja Jeyaseelan, která sama trpěla pod násilnickým otcem, to nicméně vidí poněkud z jiného úhlu. "Pokud se podíváte na tenisty, tak tam najdete snad tři hráče, kteří mají narušený vztah k otci. Mezi tenistkami jsou to zhruba tři, které ho narušený nemají."

Podívejme se na několik otců, kteří se postarali o publicitu svých dcer, bohužel většinou negativní.

Jelena Dokić a Damir Dokić
Tenisový vztah mezi Jelenou a jejím otcem se rozhodně řadí k těm nejbizarnějším. Najdeme tu týrání, vězení, změny národnosti, usmíření. V roce 1994 uprchla rodina Dokićových před následky občanské války z bývalé Jugoslavie do Austrálie. Jelena v roce 1998 dostala australské občanství , o rok později, jako patnáctiletá, vyhrála spolu s Markem Philippoussisem Hopman Cup. Austrálie oslavovala svou novou tenisovou naději, která se v tomtéž roce z kvalifikace probojovala do čtvrtfinále Wimbledonu. Navíc se zde Jelena zapsala do tenisových análů, když v prvním kole deklasovala tehdejší světovou jedničku Martinu Hingis 6-2, 6-0.
Kariéra tenisové teenagerky dále strmě stoupala. O rok později se propracovala do semifinále Wimbledonu a olympiády. Jako 19-letá se vyšplhala na 4. místo žebříčku. Cesta na místo nejvyšší se zdála být předurčena, ale to už po nějakou dobu Jelena plnila titulky novin, bohužel ne zrovna v pozitivním duchu, byť ne svoji vinou. Důvodem byl otec Damir, který z jí z života udělal peklo. Bývalý boxer, který sám sebe označoval za srbského válečného veterána, nevynechal žádnou příležitost, aby nevrhl na dceru špatné světlo. Pral se s novináři, navážel se do rozhodčích, několikrát se svalil opilý na kurt, nadával Jeleně při zápasech.
Během Australian Open v roce 2001 obvinil pořadatele z rozlosování zmanipulovaného v neprosvěch své dcery. Jelena ihned na to oznámila, že turnaj bude hrát pod jugoslávskou vlajkou, neboť se cítí Austrálií poškozována. Postupně ale měla eskapád svého otce plné zuby, v roce 2003 se svým otcem rozešla. Podlé médií mu měla zaplatit jako "rozchodné" 1 milión amerických dolarů, aby ji nechal na pokoji. Jelenu čekal strmý pád, ze čtvrtého místa klesla do šesté stovky žebříčku, zhubla o 20 kilogramů. Austrálii se vyhýbala, víceméně žila v Srbsku, v roce 2006 ale ohlásila návrat do Austrálie. "Jsem Australanka, cítím se jako Australanka a chci opět hrát za Austrálii," prohlásila.
Pracně se probíjela zpět. V rozhovoru pro jeden australský sportovní časopis obvinila otce, že ji týral. "Pokud jsem snad byl na Jelenu trochu agresívnější, tak to bylo jen k jejímu dobru," uvedl vzápětí otec Dokić pro srbská média. Rozzuřen dceřiným interview vyhrožoval Damir Dokić, že australské zastupitelství v Bělehradě vyhodí do vzduchu ručním granátem. Byl zatčen a při prohlídce jeho domu našla police 2 bomby, pistoli a munici. V roce 2009 byl odsouzen na 15 měsíců do vězení, které byly následně zkráceny přesně na rok.
Jeleně se podařilo čas od času se tenisově zviditelnit. Na Australian Open 2009 se probojovala do čtvrtfinále, ale opravdový návrat na pozice z mládí se jí nepodařil. V září 2001 přišla Jelena s ohromujícím prohlášením, že se s otcem usmířila.  "Otec byl velice chápavý a věřím tomu, že se hodně změnil. Chápe, že jsem nezávislá osoba, která se může rozhodovat sama za sebe," píše Jelena na své webstránce. "Jsme všichni velmi šťastni. Věříme, že ta hrozné období je již za námi," nechal se slyšet taťka Damir. Okolí ovšem zůstává poněkud skeptické. Bývalý australský tenista a nyní trenér Darren Cahill to lakonicky shrnuje: "Pokud je Jelena šťastná, jsme šťastni všichni. Ale působí to poněkud zvláštně."

Příště Mirjana Lučić a Marinko Lučić. Volně převzato z tennisnet.com.

Žádné komentáře:

Okomentovat