Stránky

sobota 14. dubna 2012

Sergij Stachovskij: Velké peníze v tenise jsou jen iluzí

Sergej Stachovskij je nejúspěšnějším ukrajinským tenistou 21. století (proti námitce, že Alexandr Dolgopolov je v žebříčku ATP výrazně výše, stojí Sergejovy 4 tituly na okruhu). První láska Dominiky Cibulkové sice tenisově nedosahuje kvalit superhvězd, ale jeho promyšlená hra, plná ladných pohybů a elegance, jakoby naznačovala jeho intelektuální původ - otec je profesorem urologie a zásupcem ředitele onkologického oddělení v Národním institutu pro výzkum rakoviny, matka přednáší ekonomiku na univerzitě, dědeček byl šéfem Korolevova institutu pro vědu a výzkum, starší bratr jakožto lékař urolog jde ve stopách otce...

Sergej poskytl velezajímavý a obsažný rozhovor ukrajinskému zpravodajskému webu LB, jehož víceméně kompletní anglický přepis je možno si přečíst u izraelské tenisové blogerky Anny L a z něhož přinášíme stručný výtah.

Téma Money, money, money, must be funny:

Po IW a Miami jsem v mínusu.  Okolo pěti tisíc. A to přesto, že jsem v Indian Wells byl ve druhém kole. Je pravda, že v USA jsou turnaje, kde je poměrně laciné ubytování a servis s  nadějí na slušný zisk, ale tyto 2 turnaje mezi ně zrovna nepatří. V Indian Wells prostě nenajdeš levný hotel, v nejlevnějším se platí 144 $ za pokoj. Daň z prize money v USA - 38 %. Musíš se ubytovat 4 dny před začátkem turnaje a pak zůstáváš v USA zhruba 3 a půl týdne. Platíš kouče -  týdenní mzda, strava, hotel. Pokud máš trenéry 2, tak dvojnásobek. Mám trenéra na plný úvazek, k tomu kondičního, který v USA byl se mnou. K tomu moji agenti platí fyzioterapeuta, který ale slouží několika hráčům najednou.
Letenky - z Evropy do USA, pak vnitrostátní lety a zpět, je to přes 2000 Euro na osobu. A čistý příjem jsem tam měl okolo 11 tisíc.
...
Letos létám ekonomickou třídou. Z Londýna do Dubaje a zpátky za 1200 Euro. Letenky si kupujeme obvykle v den odletu, bohužel to jsou nejdražší.
Za rok mám "herní náklady" okolo 170 tisíc. Letenky mne loni stály 85 tisíc, vydělal jsem 428 tisíc dolarů. Odečtěte průměrně zdaňovaných 30 % ...
...
Federer, Nadal, Djoković, Murray - to je jednoduše jiný svět. To, co tito čtyři vydělávají, je s ostatními nesrovnatelné. Vedle nich prostě, co se týče výdělků, neexistujeme.
Hráči,  kteří nejsou v Top 20, nemají jiný příjem než prize money. Pořádné kontrakty, šaty, to vše jen jen pro hráče Top 5 nebo Top 10. Hraji v době, kdy všechny velké značky to berou tak, že je třeba platí jen top hráče, všichni ostatní jsou mimo.
...
Tomuto sportu jsem obětoval svůj život. Není čas na studia, přátele. Dejme tomu, že kariéru ukončím ve 32 letech. Do té doby bych mohl vydělat zhruba 500 tisíc Euro čistého. Ale z toho pak budu muset žít po celý zbytek svého života, jméno Stachovskij v této zemi moc znamenat nebude, tím jsem si jist.
...
Grand-slamové turnaje vyplácí hráčům abnormálně nízké procento z jejich příjmů. Například US Open dává na prize money 4 - 6 % zisku. ATP turnaje okolo 30 %. Od roku 2004 rostou odměny na velkých turnajích pomaleji než inflace. 
Dostat se to Top 100 není zas tak velká sláva. Pokud cestujete s trenérem, budete v malém plus, nějakých 20 - 30 tisíc dolarů za rok. A to je 100 nejlepších v tomto sportu na světě. Budete-li stý fotbalista či stý golfista, nebo jakýkoliv jiný televizní sport, příjem bude nesrovnatelně vyšší. Stý fotbalista na Ukrajině vydělává více. 
Vše je na Grand-Slamech, pokud začnou vydávat více ze svých zisků, tak usilovat o Top 100 už by mělo větší smysl, i když to může vypadat nepatřičně, že hráč, který vypadne v prvním kole by si mohl vydělat 50 až 100 tisíc dolarů. Ale je nutno zvážit, kolik do toho osobně investoval. Už jen let do Austrálie je výkon, 24 hodin. Tam neriskuji ekonomickou třídu.

Téma Pomalé kurty:

Letos zatím nejrychlejší kurty byly v Dubaji. Do IW jsme přijeli s očekáváním, že kurty budou přinejmenším takové jako loni. Organizátoři ale položili nový povrch a byl z toho superpomalý povrch s vysokým odskokem. V Miami je to to samé a navíc jsou míčky stále lehčí a vzdušnější kvůli vlhkosti.
Kurty jsou obecně považovány za příliš rychlé a oni je zpomalují, aby hra byla zajímavější. Ale trochu se to přehání, finále v Austrálii, které trvalo 6 hodin, se ve skutečnosti nikomu nelíbilo. Nejrychlejší kurt byl v Bercy, loni však byl třikrát pomalejší než předtím. A dokonce i ve Wimbledonu nechávají růst trávu špatným směrem, tak aby se hra zpomalila.

Téma Federer - Nadal:

Podle mě Federer nehraje tolik fyzicky náročný tenis. Někdo má talent od Boha, někdo více, někdo méně. Nadal je více talentovaný v otázce disciplíny a tvrdé dřiny.  Díky tomu se stal svého času číslem 1. Federer, to je ten talent od Boha, který si našel tu svou cestu. Každý se od něj učí, v letech 2006 - 2008 posunul Roger tenis zcela jiným novým směrem. Hrál tak rychle, že ho každý sledoval. Ale pak začalo období zpomalování kurtů.
...
Roger je skvělá osobnost, ale z mého pohledu příliš neutrální. Je příliš švýcarský. Vždy se vyhne všemu, co by mohlo jen trochu negativně ovlivnit jeho pověst. Když chtějí hráči něco změnit, vždy je až příliš pasívní, jinak by to mohlo poškodit jeho image. V tomto ohledu respektuji Nadala, otevřeně hájí zájmy hráčů.
...
Nadal v podstatě nebyl dotčen Federerovým přístupem. Byl hlavně zklamán, že jeho myšlenky, užitečné pro tour, nebyly vyslyšeny, tak jak doufal.
Federer říká v zásadě to samé, ale ne v přítomnosti všech ostatních hráčů. Nerad mluví o určitých věcech na veřejnosti. Poněvadž kdyby se náhle vyrojil dejme tomu nějaký skandál s bojkotem Grand Slamu, tak by to nemohlo být spojováno s jeho jménem.

Žádné komentáře:

Okomentovat